Jerry Steyger Productions

't Looporkest Seizoensthema's Winterthema's Nautische Thema's 2Notes Scott Hamilton

Dr.Bernard And His Swingorchestra The Wonderful Miss Leah Kline Leah Kline Savasana concerts Philip Paar

Dr.Dixieland Jerry Steyger Band Band Of Four Brothers Trio Akustico Band of Brothers Contact

Scott Hamilton

Scott Hamilton

Jazzlegende/icoon Scott Hamilton (Providence, Rhode Island, 12 september 1954) Tijdens zijn jeugd luisterde hij veel naar Jazzmuziek omdat z'n vader een omvangrijke platencollectie had, probeerde hij een aantal instrumenten o.a. slagwerk op 5 jarige leeftijd, en toen ie zes jaar was Bluesharp. Hij heeft wat klarinetlessen gehad toen ie 8 jaar oud was, dat was ook tevens z'n enige officiŽle muzikale scholing. Hij was toen al onder de indruk van Johnny Hodges maar begon pas met tenor saxofoon toen ie 16 jaar oud was.
In 1976 op 22jarige leeftijd verhuisde hij naar New York, en werd ontdekt door de legendarische Jazztrompettist en legende Roy Eldrigde. En Roy zorgde dat hij daar werkte met o.a. Anita O'Day en Hank Jones. Eenmaal in New York werd hij al snel opgemerkt door Benny Goodman en door Carl Jefferson president van Concord Records.
Spoedig reisde de Scott over de hele wereld me met Jazzsterren zoals Dave McKenna, Jake Hanna, Woody Herman, Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Gerry Mulligan, Flip Phillips, Maxine Sullivan, Buddy Tate, Warren Vache, Ruby Braff, Rosemary Clooney, Benny Goodman. En tourde met groepen zoals as the Concord Jazz All Stars, the Concord Super Band en George Wein's Newport Jazz Festival All Stars. Tot midden jaren 90 woonde hij in New York, om zich daarna te vestigen in Londen. Inmiddels woont hij alweer circa 6 jaar in ItaliŽ.
Sinds de jaren negentig reist hij de hele wereld af om als solist op te treden in club en op Jazzfestivals. Als sinds 1978 speelt Hamilton in Nederland. Eerst met de Concord All Stars, Benny Goodman en Rosemary Clooney op het North Sea Jazz Festival. Met de Concord All Stars maakte hij 2 platen op het North Sea Jazz Festival. Begin jaren negentig ging Jerry Steyger exclusief zijn management in Nederland verzorgen en boekte hem hier met nationale groepen zoals Pim Jacobs & Rita Reys, Cees Slinger Trio, Trio Rob van Bavel, Bernard Berkhout, Eric Timmermans, Frits Landesbergen, Bert Boeren,Cor Bakker, Metropole Orkest, Millennium Jazz Orchestra, Mariniers Kapel, Dutch Swing College Band, Laura Fygi, Trio Johan Clement, Toots Thielemans en het Trio van Rein de Graaff. In 2010 maakte hij een CD met Rita Reys "Young at Heart" en in november 2014 verscheen de Jazz CD Scott Hamilton Live at the Jazzroom met trio Rein de Graaff. De inmiddels 60 jarige Hamilton heeft meer dan 100 CD.'s op z'n naam staan,hij heeft in vier continenten gemusiceerd en een groot eigen publiek gevonden.

Toen Scott Hamilton in 1977 de grote podia betrad reageerde de Jazzwereld alsof er een dinosaurus was opgestaan. Een 23-jarige saxofonist die speelde alsof er in geen eeuwigheid iets gebeurd was in de Jazzmuziek. Alsof Coltrane nooit had bestaan, de brede toon van een Jazzveteraan als Coleman Hawkins, de zuchtend verlengde noten van Ben Webster. En dan dat snorretje en die naar achter geplakte haren. Dat kon helemaal niet, wisten de boppers van die dagen...

(Bert Jansma; Haagse Courant '94)

Volgens de ingewijden liep Hamilton vele jaren achter en zou het iemand van zijn leeftijd beter passen om Archie Shepp tot voorbeeld te kiezen. We weten nu beter. Scott Hamilton liep niet achter, maar was zijn tijd ver vooruit. Scott Hamilton was dus eigenlijk een avant-gardist, avant la lettre, wiens muziek een leidraad voor het conservatorium is geworden.

(Tom Beetz;Jazz Nu '94)

Scott Hamilton heeft zich in de loop der jaren zo met de geschiedenis van de tenor vereenzelvigd, dat hij daar nu zelf deel van uitmaakt. Zijn spel is nu zo natuurlijk geworden dat niet zozeer van epigonisme of imitatie (van Hawkins,Webster en anderen) sprake is, maar van een legitieme voortzetting van de oude swing-tenor.

(Ken Vos;Jazz Nu '95).